Tijdens een acupunctuurbehandeling wordt gebruik gemaakt van hele dunne naaldjes om de Qi-stroom te beïnvloeden. Deze zijn zo dun dat je ze niet of nauwelijks voelt. Er kan een klein prikje gevoeld worden wanneer het naaldje door de huid gaat, maar dit wordt doorgaans niet als pijnlijk ervaren.

De Qi in de meridianen stroomt op plaatsen waar geen weefsels zitten. Dat betekent dat de naaldjes niet in weefsels worden geprikt, maar tussen de weefsels, waar de energie stroomt.

Wanneer het naaldje de Qi-stroom in de meridiaan bereikt, kan dit gevoeld worden. Dit wordt Qi-sensatie genoemd. Er kan een klein stroompje of een tinteling worden waargenomen. Ook is het mogelijk dat het stromen van de Qi wordt gevoeld of dat de plaats waar een naaldje zich bevindt zwaar aan voelt. Een bijkomend effect is dat de cliënt zich rustig, kalm, ontspannen voelt tijdens en/of na de behandeling. Met andere woorden: je kunt je heerlijk zen voelen!

 

Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen. Wanneer tijdens de behandeling blijkt dat je te gevoelig bent voor de naaldjes of voor de reactie van de energie, is het slim om alleen ooracupunctuur toe te passen. Mocht ook dit te gevoelig zijn, wat zelden gebeurt, dan kan overgestapt worden op acupressuur.

 

Bij kinderen tot ongeveer 13 jaar wordt gebruik gemaakt van kinder-acupunctuur, ook wel Shonishin genoemd. Hierbij worden geen naaldjes gebruikt, maar wordt gebruik gemaakt van diverse andere instrumentjes om de meridianen en acupunctuurpunten te kunnen beïnvloeden. Ook wordt bij kinderen gebruik gemaakt van ooracupunctuur. Er worden dan kleine plakkertjes met metalen balletjes op het oor geplakt in plaats van naaldjes. Klik hier voor meer informatie over acupunctuur bij kinderen die we toepassen in onze praktijk.

Waarvoor kun je bij een acupuncturist terecht?

Wat voel je tijdens de behandeling?

 

 

Het antwoord op deze vraag is gemakkelijk en voor veel mensen ook verrassend: voor alles. Voor alle klachten, kwalen, ongemakken, zowel lichamelijk als mentaal/psychisch, kun je bij een acupuncturist terecht. Dat komt omdat elk symptoom een uiting is van een disbalans of probleem in het lichaam. Omdat een acupuncturist de disbalans in het lichaam opspoort en deze behandelt, verdwijnen ook alle lichamelijke en mentale gevolgen van deze disbalans. Daarnaast is het zo dat, wat hier in het westen een acupuncturist genoemd wordt, in China een huisarts is. Dus voor alles waarvoor je naar een huisarts kunt gaan, kun je ook bij een acupuncturist terecht. Dit zien we in onze praktijk ook; mensen die in eerste instantie naar een (huis)arts of specialist gegaan zijn, maar in dat traject niet geholpen hebben kunnen worden, weten hun weg uiteindelijk vaak te vinden naar het alternatieve circuit. Dus of het nu gaat om menstruatieproblemen, hoofdpijn, een pijnlijke schouder, slaapproblemen, ontsteking, angst of depressie; een acupuncturist gaat met je kijken wat er in jouw lichaam aan de hand is waardoor je de problemen ervaart en gaat deze disbalans herstellen. Bij een acupuncturist zul je nooit horen dat een probleem tussen de oren zit; vanuit het oogpunt van de acupuncturist is er een (vaak lichamelijke) disbalans aanwezig waardoor de geest mogelijk beïnvloed wordt. Zo kun je bijvoorbeeld als gevolg van energie die niet vloeiend doorstroomt een kort lontje hebben of als er op plaatsen in het lichaam te weinig bloed of energie aanwezig is een depressie ontwikkelen.

 

Acupunctuur maakt deel uit van de Chinese geneeskunde. Hierbij spelen de meridianen en Qi (energie) een belangrijke rol. Ook de organen en hun functies zijn hierbij van groot belang.

In de Chinese geneeskunde kennen de organen bredere functies dan in de reguliere geneeskunde.

In geval van ziekte is de doorstroming of balans in de meridianen en organen verstoord. Dit geeft klachten en symptomen. De acupuncturist kan door middel van het stellen van vragen, het voelen aan de pols en het kijken naar de tong bepalen welke meridiaan en/of welk orgaan uit balans is.

De klachten die ervaren worden zijn symptomen van een onderliggend probleem. De acupuncturist zal dus op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak en deze behandelen, waarmee vervolgens de klachten en symptomen verdwijnen.

Met behulp van acupunctuurpunten op de meridianen kan hier invloed op worden uitgeoefend. Naast het prikken van naaldjes kan de acupuncturist aanvullende behandelmethoden gebruiken zoals moxa, cupping en guasha. Onder het kopje ‘behandelmethoden’. Vind je hierover meer uitleg.

Ook voeding en andere leefgewoonten kunnen een rol spelen bij ziekten en aandoeningen. Er bestaat dan ook de mogelijkheid dat u voedingsadviezen krijgt of adviezen om bepaalde gewoonten te veranderen zodat dit bijdraagt aan uw herstel.

Acupunctuur