Wat is het verschil tussen dry needling en acupunctuur?

Ik krijg regelmatig de vraag wat nou eigenlijk het verschil is tussen dry needling en acupunctuur.

Dry needling wordt meestal toegepast door een fysiotherapeut en heeft niets met acupunctuur te maken. De enige overeenkomst is dat het met dezelfde naaldjes gebeurt.

Bij dry needling wordt een naald in een aangedane spier, dus in weefsel, geprikt. Dry needling heeft niets te maken met energie, meridianen en acupunctuurpunten.

Bij acupunctuur worden de naaldjes via acupunctuurpunten in de meridianen geprikt om de energie te bereiken. Energie stroomt op plaatsen waar geen weefsel zit. Op de plaatsen waar geen weefsel zit, dus tussen de weefsels, is ruimte voor energie om te stromen. Dit is dan ook de plaats waar de punt van de naald naartoe gebracht wordt. Dat betekent dat de naaldjes bij acupunctuur dus alleen door de huid gaan en vervolgens geen weefsels meer raken.

Omdat de naald bij acupunctuur geen weefsel raakt, is acupunctuur pijnloos. Dit in tegenstelling tot dry needling wat door het prikken in een aangedane spier behoorlijk pijnlijk kan zijn.

 

Is de acupuncturist aangesloten bij een beroepsvereniging zodat ik de behandelingen vergoed krijg?

Jazeker! Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) die hoge eisen stelt aan de acupuncturist.

De NVA is de enige beroepsvereniging waar alle acupuncturisten een (para)medische achtergrond op HBO-nivo hebben. Dat betekent dat de acupuncturisten van de NVA dus allemaal ook in de reguliere gezondheidszorg op hoog nivo onderlegd zijn.

Om lid te mogen zijn van de NVA, moeten de aangesloten acupuncturisten elk jaar cursussen en scholingen doen, zowel gericht op acupunctuur als op westerse gezondheidszorg. Zo blijven alle acupuncturisten steeds bijgeschoold in de Chinese geneeskunde én op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de Westerse gezondheidszorg.

Acupunctuur wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed in de aanvullende verzekeringen. Hoeveel u precies per behandeling en per jaar vergoed krijgt, kunt u nagaan bij uw zorgverzekeraar.

 

Ik krijg van mijn zorgverzekeraar niet de gehele behandeling vergoed. Bestaat de mogelijkheid om de facturen van de behandelingen te splitsen zodat ik alles vergoed krijg?

Nee, bij Acupunctuur Persons doen we niet aan het splitsen van de factuur. Het splitsen van de factuur is een vorm van fraude. Daar maken we ons niet schuldig aan.

Na elke behandeling ontvangt u van ons een digitale factuur. Deze kunt u gebruiken om dat deel waar u recht op heeft bij de zorgverzekeraar te declareren.

 

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Iedereen mens is uniek en dus reageert iedereen verschillend op de behandelingen. Mijn advies is om minimaal vier á vijf behandelingen te ondergaan om te kunnen beoordelen of acupunctuur de oplossing is voor uw probleem.

In de praktijk blijkt dat de meeste mensen al na één of twee behandelingen verbetering merken wat een goede indicatie is dat doorgaan met acupunctuur zinvol is.

 

Ik heb tijdelijk meer last van mijn klacht gehad na de behandeling. Is dat normaal?

Het gebeurt niet vaak maar het kan gebeuren dat uw klachten een korte periode toenemen na de behandeling. Dit is een soort weerstand van het lichaam op de verandering die we met acupunctuur willen bewerkstelligen. Na 24 uur is deze toename doorgaans weer weg.

 

Is acupunctuur veilig?

Acupunctuur is een veilige methode en is niet gevaarlijk. Je zult er dus niet ziek van worden of andere problemen van krijgen. Het komt voor dat mensen na de behandeling andere klachten krijgen. Soms wordt dit geweten aan de acupunctuur-behandeling. Het is echter meer voor de hand liggend dat deze klacht anders ook ontstaan zou zijn en los staat van de acupunctuur behandeling.

 

 

 

 

 

Veel gestelde vragen