Menstruatieproblemen en vruchtbaarheidsproblemen

Allerlei problemen die zich kunnen voordoen met de menstruatie of met de vruchtbaarheid van de vrouw zijn het gevolg van een verstoord klimaat in de baarmoeder en andere organen die een belangrijke rol spelen bij deze processen. In de praktijk zie ik vrouwen met lichte en zware menstruatieproblemen, maar ook vrouwen met PCOS, endometriose of vrouwen die moeite hebben met zwanger worden of zwanger blijven.

Het kan bijvoorbeeld te warm of te koud zijn in de baarmoeder waardoor de menstruatiecyclus onregelmatig wordt of waardoor er erg veel bloedverlies is tijdens de menstruatie. Het is belangrijk om hevige menstruaties snel te remmen omdat een vrouw haar bloed hard nodig heeft. Soms lukt het het lichaam niet om het bloed vast te houden en helpen we een handje met acupunctuur door punten te kiezen die het bloeden stoppen en het lichaam helpen om dit te reguleren.

Een veelvoorkomende oorzaak van ‘onverklaarbare’ vroege miskramen is dat er te weinig bloed aanwezig is in de baarmoeder waardoor het kindje niet goed kan innestelen. In de westerse geneeskunde is er in dat geval vaak geen oorzaak te vinden en wordt het afgedaan als ‘pech’. In de Chinese Geneeskunde denken we echter anders en vinden we vaak wel behandelbare oorzaken. In dit voorbeeld zullen we dus bloed gaan voeden en naar de baarmoeder sturen, oftewel: moet behulp van acupunctuur optimaliseren we het klimaat in de baarmoeder zodat er (weer) een kindje kan groeien. Dankzij mijn opleiding en diverse nascholingen, heb ik verschillende methoden die ik kan gebruiken voor deze behandelingen. Ik zeg wel eens voor de grap als ik over mijn beroep vertel: ik heb al verschillende vrouwen zwanger gemaakt ;-)

 

Eenmaal zwanger kunnen er ook redenen zijn om naar een acupuncturist te gaan. Bijvoorbeeld in het geval van zwangerschapsmisselijkheid is er sprake van energie die de verkeerde kant op stroomt. Acupunctuur kan helpen om de energie weer de juiste richting op te sturen.

Vanaf week 34 is het mogelijk om een baby in stuitligging met behulp van moxa te helpen draaien. Vanaf week 36 kan acupunctuur helpen het lichaam voor te bereiden op de bevalling om de bevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen.