Problemen met de spijsvertering

Diarree, lossere stoelgang, darmkrampen, brandend maagzuur, obstipatie, prikkelbare darmsyndroom, de Ziekte van Crohn, opgeblazen buik, eetbuien, makkelijk aankomen in gewicht kunnen allemaal uitingen zijn van een verstoring in het spijsverteringskanaal. In de Chinese geneeskunde denken we hierbij in termen van hitte (te warm), koude (te koud), volte (een te veel van iets) en leegte (een tekort van iets). Deze vier variaties kunnen zorgen voor een verkeerd klimaat in het spijsverteringskanaal. Tijdens de intake gaan we opsporen wat er aan de hand is en gaan we het klimaat herstellen. Bijvoorbeeld in het geval van brandend maagzuur is er meestal sprake van een hitte (te veel warmte) in de maag. Wat er in de natuur gebeurt, gebeurt ook in ons lichaam: warme lucht stijgt. Is het te warm in je maag, dan stijgt de lucht van de maag in plaats van dat hij daalt. Dit stijgen kun je voelen als een brandend (want het is warm) gevoel in de slokdarm. Met behulp van acupunctuur kunnen we de hitte in de maag blussen door punten te kiezen die hitte kunnen afkoelen. Hierdoor zullen alle klachten die deze hitte met zich meebrengt afnemen omdat het klimaat in de maag hersteld wordt.

Hetzelfde geldt voor de overige organen die betrokken zijn bij de stoelgang. Het klimaat in de darmen kan ook te warm of te koud zijn, te droog of te vochtig. Afhankelijk van wat uit de intake komt en wat de Chinese diagnose is, gaan we ons in de behandeling richten op het weghalen van hitte of kou of het weghalen of toevoegen van vocht.

In het geval van een opgeblazen buik betekent dit meestal dat de energie in de meridianen die over en door de buik stromen stagneert. In dat geval zullen we de energie weer in beweging gaan zetten zodat het vloeiend gaat stromen en de opgezette buik afneemt.