Long covid

 

Een ‘nieuwe’ term die je de laatste tijd regelmatig hoort. Een paar jaar geleden bestond deze aandoening nog niet en nu zorgt het voor wachtlijsten bij diverse zorgaanbieders.

De term ‘long covid’ wijst op langdurige klachten die aanhouden na het doormaken van covid-19 als gevolg van een besmetting met het Corona-virus.

 

De klachten van long covid kunnen erg variëren. De een heeft verlies van geur en/of smaak, de ander houdt vermoeidheidsklachten al dan niet met kortademigheid of benauwdheid en weer een ander ervaart vooral mentale klachten zoals woordvindproblemen, duizeligheid, concentratieproblemen of ’hersenmist’; een zwaar en niet helder gevoel in het hoofd. Het niet goed kunnen verdragen van prikkels of niet goed tegen drukte kunnen is ook iets dat ik vaak hoor in de praktijk bij mensen die gediagnosticeerd zijn met long covid.

 

Wist je dat acupunctuur kan bijdragen aan het herstellen of verlichten van de klachten die long covid met zich meebrengt?

 

Vanuit de Chinese geneeskunde gezien valt covid-19 het lichaam aan op het systeem van de milt-energie en de long-energie. Dat betekent dat deze twee een flinke opdonder krijgen door de besmetting met het Corona-virus. Soms is deze impact zo groot, dat de energie van deze systemen verzwakt blijft. Je blijft last houden van vermoeidheid, je kunt weinig hebben, hebt veel behoefte aan slaap, hebt last van benauwdheid, enz. Acupunctuur helpt om deze verzwakte systemen weer te versterken zodat klachten afnemen of verdwijnen en je energienivo weer toeneemt.

 

In het geval van reukverlies en smaakverlies zijn de meridianen die naar de mond en de neus lopen geblokkeerd. De energie in deze meridianen stagneert waardoor deze de mond en neus niet goed bereikt en de waarneming van geur en/of smaak afneemt. Door deze meridianen weer te openen en de energie te laten doorstromen, komen de geur en smaak weer terug. Een andere mogelijkheid is dat de energie van deze meridianen door de covid-19 besmetting zodanig is verzwakt, dat deze de neus en/of mond niet meer bereikt waardoor de reuk en/of smaak verminderd is. In dit geval zal het versterken van deze meridianen door middel van acupunctuur helpen om de geur en smaak weer terug te krijgen.

 

Hersenmist of ‘brainfog’ en andere mentale problemen waaruit blijkt dat de helderheid in het hoofd verminderd is, zijn regelmatig het gevolg van ‘damp’ die in het hoofd blijft hangen waardoor de hersenen niet helder zijn. Normaal gesproken kan je lichaam damp prima afvoeren van het hoofd, maar omdat de milt-energie verzwakt is door de covid-19, is deze niet goed in staat om de damp van je hoofd af te voeren. Met acupunctuur kunnen we zowel dit systeem versterken als helpen om de damp uit het hoofd af te voeren zodat het zware gevoel in het hoofd verdwijnt en er weer helderheid ontstaat. Op deze manier is je hoofd weer in staat om de mentale functies uit te voeren.

 

Wat betreft benauwdheid of kortademigheid: hierbij zit er slijm in de longen of hebben de longen onvoldoende ruimte om goed te kunnen ademen. Met acupunctuur kunnen we de energie van de longen versterken en het lichaam helpen om eventuele slijm uit de longen af te voeren. Daarnaast zitten er op de benen een paar effectieve acupunctuurpunten die de spieren van de borstkas ontspannen waardoor de longen ruimte krijgen en direct meer lucht kunnen ontvangen zodat je direct beter kunt ademen. Het beter kunnen ademen zorgt er ook voor dat er weer meer zuurstof het lichaam binnenkomt wat op zijn beurt weer zorgt dat eventuele vermoeidheid afneemt.

 

Bovengenoemde klachten kunnen ook voorkomen zonder dat er sprake is geweest van covid-19 of long covid. Ook dan kunt u prima geholpen worden met acupunctuur.

 

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat acupunctuur voor u kan betekenen en hoe uw lichaam op de behandelingen reageert? U kunt eenvoudig een afspraak maken via de website of door te appen, mailen of bellen. De praktijk is vier dagen per week geopend.