Alles rondom de zwangerschap

 

Wil je zwanger wil worden? Of ben je al zwanger en ervaar je zwangerschapskwalen? Ben je al een tijd zwanger maar ligt je baby in stuit? Wil je je lichaam helpen met de voorbereiding op de bevalling om het allemaal zo soepel en natuurlijk mogelijk te laten verlopen? Ben je bang dat je over tijd gaat en de bevalling ingeleid zal moeten worden? Of heb je mentale of fysieke klachten overgehouden van de zwangerschap of de bevalling? Voor al deze dingen ben je bij acupunctuur aan het juiste adres.

 

 

Zwanger worden

 

Er kunnen zo veel oorzaken zijn waarom het zwanger worden of het zwanger blijven nog niet is gelukt. De omstandigheden in je lichaam en daarmee in de baarmoeder hebben invloed op het ontstaan of het behouden van een zwangerschap. Zo is het belangrijk dat je lichaam gedurende je cyclus de juiste hormonen aanmaakt die voor elk stadium in de cyclus nodig zijn. Ook de temperatuur in je lichaam moet goed zijn. Is het te heet of te koud? Dan heeft het kamertje waar het vruchtje moet groeien niet de goede temperatuur om zich te kunnen ontwikkelen. Is er te weinig bloed aanwezig? Dan is er onvoldoende weefsel voor het vruchtje om zich goed te kunnen innestelen. Het kan ook zijn dat er juist te veel weefsel in de baarmoeder aanwezig is waardoor de baarmoeder te vol is. In dat geval kan het zijn dat de weg niet voldoende vrij is voor het vruchtje om de baarmoeder vloeiend en op tijd te kunnen bereiken. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld pcos of endometriose. Ook de vorming van slijm in het lichaam kan hiervan een oorzaak zijn. Weet je wat het mooie is? Als ik jou de juiste vragen stel over je cyclus en over je symptomen, kan ik er achter komen wat er in jouw geval aan de hand is. En je hebt allerlei acupunctuurpunten op je lichaam die jouw baarmoeder helpen om de juiste omstandigheden te creëren zodat er wel een kindje kan groeien. Zo zijn er punten die eventuele hitte blussen, die kou uit je baarmoeder halen, die helpen om te veel aan slijm af te voeren, die helpen om energie in beweging te zetten zodat blokkades uit de weg geruimd worden, punten die bloed aanmaken en naar je baarmoeder sturen voor een juiste innesteling, en zo kan ik nog wel even door gaan. Als we gaan behandelen, zul je gedurende de weken en maanden erna gaan merken dat bepaalde kwaaltjes die je gedurende je cyclus ervaart af gaan nemen. Zo weten we dat je lichaam zich naar een staat van balans aan het werken is.

Ook de partner kan soms een steuntje in de rug gebruiken om de kwaliteit van het zaad te verbeteren. Binnen de acupunctuur zijn er mooie behandelingen in te zetten om het prostaat te balanceren en om de energie rond de middel te versterken of de doorstroming te verbeteren. Deze naaldjes worden op de onderbenen en onderarmen geplaatst, dus je kunt je kleren gewoon aanhouden; er hoeft hooguit een mouw en een broekspijp opgestroopt te worden.

 

 

Zwangerschapskwalen

 

Voor allerhande aan kwalen die je tijdens de zwangerschap ervaart kun je met acupunctuur geholpen worden. Misselijkheid is een bekend symptoom. Vanuit de acupunctuur gezien stroomt de energie van de maag de verkeerde kant op. Hij zou moeten dalen richting de dunne darm, maar als hij omhoog gaat in plaats van naar beneden, word je hier misselijk van. Tijdens de zwangerschap is dit een veel voorkomend symptoom. Tijdens de acupunctuurbehandelingen sturen we de energie weer naar beneden zodat deze weer netjes de goede kant op gaat stromen en jouw misselijkheid afneemt.

Andere klachten als rugpijn, hoofdpijn, nekpijn, bekkenklachten (bekkeninstabiliteit), zwangerschapsjeuk, zwangerschapseczeem en andere klachten zijn ook goed en veilig te behandelen met acupunctuur. Als ik weet dat je zwanger bent of dat de kans bestaat dat je zwanger bent, vermijd ik de acupunctuurpunten die tijdens zwangerschap vermeden dienen te worden. Bij een (mogelijke) zwangerschap prik ik nooit in de buik en in de rug; alle naaldjes gaan in de onderarmen en onderbenen. Het is dus ook tijdens zwangerschap veilig om acupunctuur te ondergaan.

 

 

Stuitligging

 

Vanaf 34 weken kunnen we beginnen met het helpen draaien van je baby. Dit doen we met behulp van Moxa. Moxa is een verwarmend kruid. In dit geval heeft het de vorm van een sigaar die we vlakbij acupunctuurpunten van je voet houden. Doordat de warmte van dit verwarmende kruid het acupunctuurpunt in gaat, wordt je baby uitgenodigd om zich met zijn hoofd richting de warmte te draaien. Op deze manier is al heel wat keren voorkomen dat iemand naar het ziekenhuis moest in een poging de baby te draaien.

 

 

Je lichaam en de baby voorbereiden op de bevalling

 

Met behulp van acupunctuur kunnen we vanaf 36 weken een begin maken om de baby en je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Vanaf 36 weken wordt er doorgaans elke week behandeld tot de bevalling. Deze behandelingen dragen bij aan het indalen van de baby en het verweken van de baarmoedermond zodat de bevalling zowel voor jou als voor je baby zo soepel en natuurlijk mogelijk verloopt. Uit onderzoek is gebleken dat bevallingen waarbij acupunctuur in de weken voorafgaand is ingezet ter ondersteuning gemiddeld minder lang duren dan bevallingen waarbij geen acupunctuur is toegepast. Ook draagt acupunctuur bij aan een tijdige bevalling zodat de kans op een inleiding in het ziekenhuis afneemt.

 

 

Klachten na de bevalling

 

Na de bevalling kunnen zowel fysieke als mentale klachten optreden. Bij fysieke klachten kun je denken aan bekkenproblemen, al dan niet als gevolg van bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap. Ook nekpijn en/of rugpijn als gevolg van spierspanningen of verkeerde houdingen tijdens de bevalling kunnen optreden. Pijn aan de schouderbladen of tussen de schouderbladen is ook een klacht die ik regelmatig behandel na een zwangerschap.

Wanneer je een zware bevalling hebt gehad, kan dat een behoorlijke aanslag op je lichaam zijn. Ook dan kan acupunctuur je helpen om weer aan te sterken na de bevalling en zo je energie weer terug te krijgen en beter in je vel te zitten.

Ook bij mentale problemen zoals een postnatale depressie (die overigens ook al tijdens een zwangerschap kan ontstaan en behandeld kan worden), onzekerheid over het ouderschap of stressklachten als gevolg van de drukke periode die een pasgeboren baby met zich mee brengt, kan acupunctuur een ondersteuning bieden om jou meer ontspannen en relaxter door deze periode te helpen. Je wordt heerlijk zen van acupunctuur, wat een teken is dat je lichaam meer in balans komt, maar ook zorgt voor een heerlijke diepe ontspanning en zo stress vermindert.

In het geval van een postnatale depressie is er vanuit de Chinese geneeskunde gezien vaak sprake van wat te weinig bloed in het lichaam. Daarom zie je een postnatale depressie vaker na bevallingen waarbij de moeder relatief veel bloed heeft verloren. Met behulp van acupunctuurpunten op je lichaam kan acupunctuur je lichaam helpen om het bloed weer aan te vullen. Ook zul je adviezen krijgen met betrekking tot voeding zodat jij weet wat jij kunt doen om je lichaam te ondersteunen in het aanmaken van bloed zodat je sneller aansterkt en je weer goed in je vel gaat zitten.

 

 

 

Stuur je me een geboortekaartje?

 

Wanneer ik je voor of tijdens je zwangerschap heb behandeld, vind ik het erg leuk om na je bevalling een geboortekaartje te ontvangen. Alle geboortekaartjes die ik ontvang krijgen een mooi plaatsje in de wachtkamer. Uiteraard nadat ik namen, adressen en contactgegevens heb geanonimiseerd. Zo heb ik al een leuke verzameling staan met geboortekaartjes van baby’s waarbij ik heb mogen ondersteunen bij het ontstaan van de zwangerschap, bij het draaien of bij de voorbereiding op de bevalling.