Tijdens een acupunctuurbehandeling wordt gebruik gemaakt van hele dunne naaldjes om de Qi-stroom te beïnvloeden. Deze zijn zo dun dat je ze niet of nauwelijks voelt. Er kan een klein prikje gevoeld worden wanneer het naaldje door de huid gaat, maar dit wordt doorgaans niet als pijnlijk ervaren.

De Qi in de meridianen stroomt op plaatsen waar geen weefsels zitten. Dat betekent dat de naaldjes  niet in weefsels worden geprikt, wat verklaart dat de behandeling geen pijn doet.

Wanneer het naaldje de Qi-stroom in de meridiaan bereikt, kan dit gevoeld worden. Dit wordt Qi-sensatie genoemd. Er kan een klein stroompje of een tinteling worden waargenomen. Ook is het mogelijk dat het stromen van de Qi wordt gevoeld of dat de plaats waar een naaldje zich bevindt zwaar aan voelt. Een bijkomend effect is dat de cliënt zich rustig, kalm, ontspannen voelt tijdens en/of na de behandeling.

Wat is acupunctuur?

Wat voel je tijdens de behandeling?

Acupunctuur maakt deel uit van de Chinese geneeskunde.

In de Chinese geneeskunde spelen de meridianen en Qi (levensenergie) een belangrijke rol. Ook de organen en hun functies zijn hierbij van groot belang. De organen kennen in de Chinese geneeskunde bredere functies dan in de reguliere geneeskunde.

In geval van ziekte is de Qi-stroom in de meridianen en organen verstoord. Dit geeft klachten en symptomen. De acupuncturist kan door middel van het stellen van vragen, het voelen aan de pols en het kijken naar de tong bepalen welke meridiaan en/of welk orgaan uit balans is.

De klachten die u ervaart zijn symptomen van een onderliggend probleem. De acupuncturist zal dus op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak en deze behandelen, waarmee vervolgens de klachten en symptomen verdwijnen.

Met behulp van acupunctuurpunten op de meridianen kan hier invloed op worden uitgeoefend. Naast het prikken van naalden kan de acupuncturist aanvullende behandelmethoden gebruiken zoals moxa en cupping. Ook kan het voor komen dat u het advies krijgt gebruik te maken van Chinese kruiden. Daarnaast speelt voeding een belangrijke rol in het ziekteproces en het genezingsproces. U zult mogelijk dus voedingsadviezen krijgen die helpen om het lichaam te herstellen.

Acupunctuur

Iedereen kan gebruik maken van acupunctuur.

Bij jonge kinderen worden doorgaans geen naaldjes geprikt. Hier worden meestal kleine 'pleistertjes' en metalen instrumentjes gebruikt om de Qi in de meridianen te beïnvloeden. De Qi van kinderen is gevoeliger en laat zich makkelijker beïnvloeden dan bij volwassenen. Om deze reden is het prikken met naaldjes bij jonge kinderen nog niet nodig. Vanaf de leeftijd van ongeveer 14 jaar worden naalden gebruikt bij de acupunctuurbehandeling.

Wie kan gebruik maken van acupunctuur?

Voor alle kwalen, klachten, pijnen kunt u bij een acupuncturist terecht. Of u nu ergens pijn hebt, moeite hebt met slapen, een ruis in uw oor heeft, zich onrustig voelt, piekert, ontstoken ogen hebt, regelmatig een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan... een acupuncturist kan hier invloed op uitoefenen.

Dit komt omdat een acupuncturist in symptomen denkt; elke klacht of kwaal is een symptoom dat voortkomt uit een onderliggend probleem.

De acupuncturist kan invloed uitoefenen door dit onderliggende probleem op te helderen en aan te pakken.

Als u twijfels heeft over uw aandoening, neem dan gerust contact op. We kunnen dan samen overleggen of acupunctuur aan te raden is.

Voor welke klachten/ aandoeningen kun je bij een acupuncturist terecht?

Help, ik ben bang van naalden!

Geen probleem! Inderdaad wordt er bij acupunctuur vaak gebruikt gemaakt van naaldjes. Echter is het niet de enige mogelijke methode. De meeste mensen die in de praktijk komen zijn niet bang van naalden en vinden het geen probleem om geprikt te worden. Echter komt het ook voor dat mensen bang zijn van naalden of dat tijdens de behandeling blijkt dat ze erg gevoelig zijn voor het prikken met naalden. In sommige gevallen is de gevoeligheid zodanig dat het beter is om geen naalden te gebruiken.

Bij Acupunctuur Persons houden we hier rekening mee en gaan we in dit geval op zoek naar andere mogelijkheden om u te behandelen. Zo kan er gebruik gemaakt worden van massage zodat de nodige acupunctuurpunten en meridianen door middel van drukken en masseren gestimuleerd worden. Ook hebben we speciale pleistertjes met bolletjes of met magneetjes die we op de acupunctuurpunten kunnen plaatsen. Op die manier kunnen we de energie beïnvloeden zonder dat we naaldjes prikken.

Bij rug- en schouderklachten maken we veel gebruik van cupping. Dit is een manier van masseren met behulp van glazen bolletjes. Deze manier van behandelen wordt doorgaans als erg prettig ervaren en is toe te passen zonder het gebruik van naalden.

Een andere mogelijkheid om zonder naalden te behandelen is door middel van moxa. Moxa is een verwarmend kruid (ook wel bekend onder de naam Bijvoet) dat aangestoken wordt. Dit kruid wordt gebruikt als het nodig is om warmte toe te voegen aan het lichaam. Met moxa kunnen de acupunctuurpunten en meridianen verwarmd worden. Moxa bestaat in verschillende vormen. Zo zijn er moxa-sigaren die in de buurt van een punt of meridiaan gehouden kunnen worden om het te verwarmen. De meridiaan zorgt er dan voor dat de warmte verder in het lichaam wordt verspreidt. Ook kan de sigaar in een zogenoemde moxa-box worden gezet. Deze box kan bijvoorbeeld op de buik gezet worden om deze te verwarmen.

Daarnaast bestaat er losse moxa welke in de vorm van een klein kegeltje wordt gekneed en op een acupunctuurpunt gezet kan worden. In sommige gevallen wordt hierbij een schijfje gember gebruikt of zout waarop de moxa-kegel geplaatst wordt.

Tal van mogelijkheden dus! U kunt ons gerust bezoeken wanneer u naaldenangst heeft of wanneer u gevoelig reageert op de behandeling. Dan gaan we samen op zoek naar voor u passende behandelmogelijkheden!

Acupunctuur zonder naalden